Bağırsak Dostu: Fiber Mix

23-12-2022 10:46
Bağırsak Dostu: Fiber Mix
Ayva, Asya ve Akdeniz'in çeşitli bölgelerine özgü eski bir meyvedir. Antik Yunanistan ve Roma'da sevgi ve doğurganlığın sembolü olarak düşünülür. Ayva, düşük kaloriye sahipken; yüksek vitamin ve mineral içeriği bulundurur. Ayvayla ilişkili sağlık faydalarının çoğu, meyvenin zengin antioksidan içeriğiyle ilişkilidir. Bazı araştırmalar, kuersetin ve kaempferol gibi flavonoller de dahil olmak üzere ayvalardaki bazı antioksidanların iltihabı azalttığını ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara karşı koruyucu olduğunu göstermektedir.

Ayvalar çok uzun zamandır geleneksel ve halk hekimliğinde çeşitli sindirim bozukluklarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Son araştırmalar, ayva ekstraktının bağırsak dokusunu ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarına bağlı hasara karşı koruyabileceğini göstermektedir. Ayvalardaki bitki bileşikleri, mide ülserlerini önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Ayvalar, alerjik reaksiyonlardan sorumlu bazı bağışıklık hücrelerinin aktivitesini baskılayarak burun akıntısı ve astım gibi hafif alerjik reaksiyon semptomlarını hafifletebilir. Ayva, güçlü bağışıklık sistemini destekleyen iki besin C vitamini ve lif içeriğiyle sağlıklı bağırsak mikrobiyomunu koruyucu özelliktedir.

Kayısı, sindirim ve göz sağlığı gibi birçok sağlık yararına sahip besleyici bir meyvedir. Rengini Güneş’ten alan bu meyve, vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan güçlü antioksidanlar beta karoten, lutein ve zeaksantin kaynağıdır. Beta karoten, A vitamininin öncüsü olarak işlev görür, vücutta A vitaminine dönüşebilir. Lutein ve zeaksantin gözlerin lenslerinde ve retinalarında bulunur, oksidatif strese karşı koruma sağlar.

Kayısının kalori ve yağ oranı düşüktür, mükemmel bir A, E ve C vitamini kaynağıdır. Kayısıdaki ana flavonoidler klorojenik asitler, kateşinler ve kuersetindir. Bu bileşikler, hücrelere zarar veren ve oksidatif strese neden olan zararlı bileşikleri etkisiz hale getirmek için çalışır. Oksidatif stres, obezite ve kalp hastalığı gibi birçok kronik hastalık ile bağlantılıdır. Kayısının doğal olarak yüksek antioksidan içeriği karaciğer hasarını önlemeye yardımcı olabilir.

Yapılan bir çalışmada araştırmacılar, inflamatuar belirteçlerin seviyelerindeki değişiklikleri ölçmek için bir skorlama sistemi geliştirdiler. Yüksek flavonoid ve antosiyanin alımlarının sırasıyla %42 ve %73 daha düşük inflamasyon skoru ile ilişkili olduğu bulundu. Ayrıca yüksek flavonoid alımı, %56 daha düşük oksidatif stres skoru ile ilişkilendirildi.

Kayısı, güzelliğiniz için de fayda sağlayabilir. Kırışıklıkların ve cilt hasarının ana nedenleri güneş, kirlilik ve sigara dumanı gibi çevresel faktörlerdir. Özellikle, kayısının sağladığı antioksidanlarla dolu sağlıklı bir diyetle, bu cilt hasarının önemli bir kısmıyla savaşabilirsiniz. Kayısının diğer bir besin maddesi olan beta karoten de güneş yanıklarına karşı koruma sağlayabilir.

Kayısı bağırsak sağlığını iyileştirebilir. Kayısılar hem çözünür hem de çözünmez lif içerir. Çözünür lif, sağlıklı kan şekeri ve kolesterol seviyelerini sürdürmek için önemlidir. Çözünmez lif, dışkıyı yumuşatıp hacim kazandırarak dışkının geçişini rahatlatır. Ayrıca diyet lifleri, yararlı bağırsak bakterilerini arttırır. Daha sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu, daha düşük obezite riskiyle bağlantılıdır.

Kayısı, vücutta kas kasılmaları ve sıvı dengesini düzenlemekten sorumlu bir mineral olan potasyum bakımından zengindir. Potasyum, sıvı dengesini korumak için sodyum ile koordineli çalışır, yeterli potasyum alımı şişkinliği önlemeye ve sağlıklı kan basıncını korumaya yardımcı olabilir.

Erik, lif ve antioksidanlara ek olarak 15'in üzerinde farklı vitamin ve mineral içerir. Kalorisi düşüktür, ancak sağlık açısından çok önemli faydalara sahiptir.

Kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan ve kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilecek polifenol antioksidanları özellikle yüksektir. Bazı çalışmalar eriğin nektarin ve şeftali gibi meyvelerden iki kat daha fazla polifenol antioksidan içerdiğini göstermiştir. Erik polifenolleri, güçlü antienflamatuar etkilere sahiptir, eklem ve akciğer hastalıklarıyla ilişkili inflamatuar belirteçleri önemli ölçüde azaltma potansiyelindedir.

Antosiyaninlerin, erikte bulunan en aktif antioksidanlar olduğu bilinir. Kalp hastalığı ve kanser riskini azaltmak da dahil olmak üzere güçlü sağlık etkilerine sahip olabilirler.

Eriklerin kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilecek özellikleri vardır. Karbonhidrat oranı yüksek olmasına rağmen, erik yenildikten sonra kan şekeri seviyelerinde önemli bir artış yaşanmıyor gibi görünmektedir. Bu, eriğin kan şekeri düzenlemesinde rol oynayan bir hormon olan adiponektin düzeylerini artırma potansiyellerinden kaynaklanmaktadır.


Kaynaklar

Cassidy A, Rogers G, Peterson JJ, Dwyer JT, Lin H, Jacques PF. Higher dietary anthocyanin and flavonol intakes are associated with anti-inflammatory effects in a population of US adults. Am J Clin Nutr. 2015 Jul;102(1):172-81.
Kaczmarczyk MM, Miller MJ, Freund GG. The health benefits of dietary fiber: beyond the usual suspects of type 2 diabetes mellitus, cardiovascular disease and colon cancer. Metabolism. 2012 Aug;61(8):1058-66.
Igwe EO, Charlton KE. A Systematic Review on the Health Effects of Plums (Prunus domestica and Prunus salicina). Phytother Res. 2016 May;30(5):701-31.
Gil MI, Tomás-Barberán FA, Hess-Pierce B, Kader AA. Antioxidant capacities, phenolic compounds, carotenoids, and vitamin C contents of nectarine, peach, and plum cultivars from California. J Agric Food Chem. 2002 Aug 14;50(17):4976-82.
Mirmiran P, Bahadoran Z, Azizi F. Functional foods-based diet as a novel dietary approach for management of type 2 diabetes and its complications: A review. World J Diabetes. 2014 Jun 15;5(3):267-81
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.