Küçük Tanelerde Büyük Faydalar: Berry Mix

13-12-2022 13:47
Küçük Tanelerde Büyük Faydalar: Berry Mix


Beyaz dut, Asya'ya özgü olmasına rağmen günümüzde dünya çapında yetiştirilen bir meyvedir. Bitkinin yaprakları, meyvesi, kabuğu ve kökü geleneksel tıpta çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için uzun süredir kullanılır.
Beyaz dut meyvesi bağırsak sağlığını geliştiren lif, antioksidan görevi gören C vitamini ve DNA sentezi ve oksijen taşınmasında rol oynayan demir gibi birçok önemli besin açısından zengindir.
Araştırmalar, beyaz dutun kanser hücresinin büyümesini yavaşlatma, kan şekeri yönetimini iyileştirme ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olma gibi etkilerinin olduğunu göstermiştir.

Çilek, ilk olarak 18. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkmıştır. C vitamini, manganez ve B9 vitamini (folat) açısından mükemmel bir kaynaktır. Yüksek oranda su içeriğine sahiplerdir, bu nedenle içerdikleri karbonhidrat miktarları düşüktür. Karbonhidrat içeriklerinin %26’sı sindirim sağlığı için gereken diyet liflerinden oluşur ve bu özellikleriyle iyi bir diyet lifi kaynağıdırlar. Düşük glisemik indeks puanına (40 puan) sahiplerdir ve bu sayede kan şekerini hızlı yükseltmezler.
Çilek, antosiyanin içerikleriyle dünya çapında en yaygın ölüm nedeni olan kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayabilir. Oksidatif stres ve iltihaplanma ile savaşma yetenekleri sayesinde çeşitli kanser türlerini önlemeye yardımcı olabilecekleri düşünülmektedir.

Frambuaz, etkileyici beslenme profili, muhteşem görünümü ve lezzetiyle adeta bir mücevherdir.
ABD Tarım Bakanlığı'na göre, 100 gram frambuaz 23 miligram C vitamini içeriyor. Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, bu miktar kadınlar için günlük minimum C vitamini hedefinin yaklaşık %30'udur. Amerikan Beslenme Koleji Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, frambuazdaki C vitamini, vücudun yağ yakma yeteneğini artırabilir.
Yüksek C vitamini içeriği frambuazı antioksidan güç merkezi haline de getirir. Frambuazdaki antioksidanlar ve antiinflamatuar bileşikler kansere karşı korunmaya yardımcı olabilir. Frambuaz ayrıca kemik sağlığında rol oynayan manganez, kalsiyum ve K vitamini içerir.
Frambuaz, 100 gramlık porsiyon başına 2,7 gramla en düşük şeker içeren meyvelerden biridir. Düşük şeker içeriği, şeker alımını en aza indirgemek isteyen bireyler için frambuazı mükemmel bir seçenek haline getirir.

Böğürtlen harika bir beslenme ve lezzet kombinasyonu sunarken, önemli sağlık yararları sağlar. C, K vitaminleri ve manganez gibi besin öğeleri yönünden oldukça zengindir. Böğürtlen mükemmel bir çözünmez lif kaynağıdır. Lif, dışkının hacmini artırarak sindirim sürecinde önemli bir rol oynar. Düzenli bağırsak hareketleri, kolon sağlığının korunmasında kritik bir derecede önemlidir.

Böğürtlende bulunan antosiyaninler, birçok antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliğe sahiptir. Böğürtlen düşük glisemik indekse (25 puan) sahiptir bu nedenle kan şekerini hızlı yükseltme eğilimi göstermez. Ayrıca diyabet ve bazı kanser türlerinin tedavisinde de olumlu etkiler sağlayabilir.


Aromatik, besleyici ve nefis lezzetli Berry Mix meyvelerinin tek olumsuz yanı, kısa dayanıklılık süreleri. Bu sebeple kısa sürede tüketilmeleri gerekiyor. Keşke uzun süre dayanıklı olsa her zaman yesek diyenlerdenseniz size iyi bir haberimiz var. Dondurarak kurutma yöntemi ile her mevsim ilk günkü tazeliğinde istediğiniz meyveye ulaşmanız oldukça kolay. Dondurularak kurutulmuş berry meyveler, mevsiminde toplanmış taze meyvelerin besin değerlerini %97 oranında muhafaza ederken, orijinal lezzetinin ve kokusunun kaybolmasına müsaade etmez. Berry Mix kokusu dört mevsim sizinle olsun…

Kaynaklar
He X, Fang J, Ruan Y, Wang X, Sun Y, Wu N, Zhao Z, Chang Y, Ning N, Guo H, Huang L. Structures, bioactivities and future prospective of polysaccharides from Morus alba (white mulberry): A review. Food Chem. 2018 Apr 15;245:899-910.
Zhang H, Ma ZF, Luo X, Li X. Effects of Mulberry Fruit (Morus alba L.) Consumption on Health Outcomes: A Mini-Review. Antioxidants (Basel). 2018 May 21;7(5):69.
Giampieri F, Tulipani S, Alvarez-Suarez JM, Quiles JL, Mezzetti B, Battino M. The strawberry: composition, nutritional quality, and impact on human health. Nutrition. 2012 Jan;28(1):9- 19.
Manganaris GA, Goulas V, Vicente AR, Terry LA. Berry antioxidants: small fruits providing large benefits. J Sci Food Agric. 2014 Mar 30;94(5):825-33.
Skrovankova S, Sumczynski D, Mlcek J, Jurikova T, Sochor J. Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Types of Berries. Int J Mol Sci. 2015 Oct 16;16(10):24673- 706.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.