Çayın Yolculuğunun Başlangıcı

04-11-2022 09:45
Çayın Yolculuğunun Başlangıcı

Efsaneye göre çayın hikayesi Çin’de başlamıştır. M.Ö. 2737'de Çin imparatoru Shen Nung, bir ağacın altında otururken, hizmetçisi içme suyunu kaynatıyordu. Tam da bu sırada, ağaçtan bazı yapraklar suya uçtu. Ünlü bir bitki uzmanı olan Shen Nung, hizmetçisinin yanlışlıkla yarattığı karışımı denemeye karar verdi. İmparator, işte bu keşifle birlikte çayın büyüsüne kapıldı ve yine efsaneye göre yedi yıl boyunca o bölgede kalarak devamlı çay içti. Ağaç bir Camellia sinensis'ti ve ortaya çıkan içecek, şimdi çay dediğimiz şeydi.

Bu hikayenin gerçek olup olmadığını bilmek imkansız. Ancak kesin olan, çay içme alışkanlığının batıda adının duyulmasından yüzyıllar önce Çin’de başladığıdır. Mezarlarda bulunan çay kapları bunun kanıtıdır. Çay, Çin’de o kadar gözde olmuştur ki, sekizinci yüzyılın sonlarında Lu Yu adlı bir yazar tamamen çay hakkında bir kitap yazmıştır. Bundan kısa bir süre sonra, bu özel içecek Çin'e seyahat eden Japon Budist rahipler tarafından Japonya'ya tanıtılmıştır. Çayın Avrupa’daki hikayesi ise Portekiz ile başlar. 1635 yılından sonra, Hollanda ve Fransa, Avrupa’da çay tüketimine öncülük eden ülkeler olurlar. İlk demlik örneklerinin Çin’den Avrupa’ya ulaşması ise 1650’li yıllarda gerçekleşir. İngiltere Kralı ile Portekizli bir prensesin evliliği, ülkenin çay tarihinde bir dönüm noktası olur. Prenses, bir çay bağımlısıdır ve çayı önce sarayda, sonra da bir bütün olarak zengin sınıflar arasında modaya uygun bir içecek haline getirir.

Tarihsel olarak, Çin, Japonya, Tayvan, Hindistan ve Sri Lanka, çayın beş geleneksel menşei olarak kabul edilir. Çay kelimesinin dünya dillerinin pek çoğundaki kökeni, dünyaya yayıldığı Çin'de yer alan dillere dayanır. 80 yılı aşkın bir süredir çay endüstrisine değerli istatistiksel bilgiler sağlayan Uluslararası Çay Komitesi'nin "Dünya Çay Üretimi" raporuna göre, bugün dünya çapında 37'den fazla ülkede çay yetiştirilmektedir. Çay üretimi ve çay çeşitleri, tüketici taleplerini her zaman geride bıraktığı için sürekli genişlemektedir. Derin tarihi ve eşsiz lezzetiyle, dünyanın neresi olursa olsun her zaman güzel bir fincan çaya yer olacaktır.  
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.