Diyeti Tatlandıran Meyve: Elma

13-12-2022 08:43
Diyeti Tatlandıran Meyve: Elma


Dünya çapında 7.000'den fazla farklı çeşidi olan elmanın, dünya çapında en çok tüketilen meyve olması şaşırtıcı değildir.
Elma, önemli bir antioksidan grubu olan polifenoller bakımından zengindir. Ayrıca iyi bir lif ve C vitamini kaynağıdır. Düşük kalori ve yüksek lif içeriğiyle diyetlerde en fazla tercih edilen meyvelerdendir. Bu güzel meyve, birçok sağlık faydası ile yüklüdür.

Sağlığa Etkileri

Kilo Kaybı
Elmanın tok tutucu özelliği lif ve su içeriklerinin yüksek oluşuyla ilişkilidir. Artan tokluk hissi, iştah yönetimine yardımcı olduğu için kilo vermeyi kolaylaştırır. Elmada bulunan polifenollerin obezite önleyici etkilerinin olduğu da düşünülmektedir.

Kalp Sağlığı
Elmalar, çözünür lif içerdiklerinden kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Daha düşük kan kolesterol seviyeleri, daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilmiştir. Elmanın içerdiği flavonoidler, kan basıncını düşürerek, LDL kolesterol oksidasyonunu azaltarak ve aterosklerozu azaltarak kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir.

Bilişsel Sağlık
Ek olarak, elmadaki kuersetin, oksidatif ve inflamatuar stres belirteçlerini düzenleyerek stresle ilişkili sinir hasarını önleyebilir. Kuersetinin antioksidan etkileri beyni ve sinirleri oksidatif hasardan koruyabileceğini ve Alzheimer hastalığı veya demans gibi dejeneratif beyin hastalıklarına yol açabilecek yaralanmaları önleyebileceği düşünülmektedir.

Kanser
Elmadaki antioksidan bileşenler, akciğer, meme ve sindirim sistemi kanserleri dahil olmak üzere belirli kanser türlerine karşı faydalı etkiler sunabilir. Dahası, kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, daha fazla elma alımının daha düşük kansere bağlı ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu bildirmiştir. Elmaların lif içeriği de kanserle mücadele özelliklerine katkıda bulunabilir. Elma pektini lifi, kanserli hücrelerin büyümesini engelleyebilir.

En Aromalı Eşlikçi
Elmaya en çok yakışan baharat kuşkusuz tarçındır. Aromatik, lezzetli ve sağlık açısından oldukça faydalı bir baharat türü olan tarçının kullanımı Eski Mısır’a kadar uzanıyor. Tarçının bilimsel çalışmalarda saptanan etkileri arasında bağışıklığı destekleme, kolesterol seviyelerini düşürme, kan şekerini dengeleme ve sindirimi kolaylaştırma gibi özellikleri bulunur. Diyet dostu, besleyici ve sağlık yararları ile bilinen elma, asıl olarak sonbahar mevsiminin meyvesidir. Keşke her mevsim olsa da her mevsim yiyebilsek diyenlerdenseniz size iyi bir haberimiz var. Dondurarak kurutma yöntemi ile her mevsim ilk günkü tazeliğinde istediğiniz meyveye ulaşmanız oldukça kolay. Dondurularak kurutulmuş elma, mevsiminde toplanmış taze elmanın besin değerlerini %97 oranında muhafaza ederken, orijinal lezzetinin ve kokusunun kaybolmasına müsaade etmez.
Tarçınlı elma kokusu dört mevsim sizinle olsun…



Kaynaklar
Hodgson JM, Prince RL, Woodman RJ, Bondonno CP, Ivey KL, Bondonno N, Rimm EB, Ward NC, Croft KD, Lewis JR. Apple intake is inversely associated with all-cause and disease-specific mortality in elderly women. Br J Nutr. 2016 Mar 14;115(5):860-7.
Asgary S, Rastqar A, Keshvari M. Weight Loss Associated With Consumption of Apples: A Review. J Am Coll Nutr. 2018 Sep-Oct;37(7):627-639.
Fabiani R, Minelli L, Rosignoli P. Apple intake and cancer risk: a systematic review and metaanalysis of observational studies. Public Health Nutr. 2016 Oct;19(14):2603-1.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.