En Basit Antioksidan ile Tanışın

29-11-2022 11:23
En Basit Antioksidan ile Tanışın
EN BASİT AMA EN ETKİLİ ANTİOKSİDAN!
GELECEĞİN ELEMENTİ : H2
 
“YAŞAMAK İÇİN OKSİJENE  AMA DAHA İYİ YAŞAMAK İÇİN HİDROJENE İHTİYACIMIZ VAR."
 
Su, insan hayatının en vazgeçilmez ögelerinden biridir. İnsan vücudunun %70’ini oluşturan su; kan ve lenf dolaşımı sistemlerinin kusursuz çalışması için gerekli olduğu kadar vücut ısısı düzenlenmesi, makro ve mikro besin ögelerinin hücrelere kadar taşınabilmesi ve kas-eklem sağlığı için de elzem maddedir.
 
Hidrojen ise evrendeki moleküllerin en hafif ve en küçüğü olmasıyla bilinir. Soluduğumuz havada, bedenimizde, baktığımız güneşte ve yıldızlarda bol miktarda H2 bulunmaktadır. Hatta dünyamızı ısıtan güneşin enerji potansiyeli hidrojenden gelmektedir.
Hidrojenin indirgeme potansiyeli olduğundan Reaktif Oksijen türlerini (ROS) kendine bağlayarak tepkimeye sokma ve oksidatif stresi yok etme becerisi vardır. Bu etkisi hidrojeni insanlar için daha da kıymetli kılar. Bunun yanı sıra:
 
       Enzimatik reaksiyonları regüle eder, sistemlere gerekli talimatları verme becerisi vardır ve böylece homeostasis sağlar.
       Mitokondride solunum zincirine yardım ederek enerjii üretimini sağlar.
       Çok küçük olduğu için tüm hücre zarlarından geçebilir ve birçok sistemi düzenlemekte ve çalıştırmakta görevlidir.
       Kan beyin bariyerini geçmeye uygundur, çoğu zara nüfuz etme ve mitokondri ve çekirdek gibi organellere yayılma yeteneğine sahiptir.
 
Son 15 yıldır yapılan çalışmalara göre; Hidrojen bütünsel olarak kalp damar sağlığı ve metabolik aktiviteleri sağlamakta oldukça önemlidir. Ateroskleroz, glikoz ve lipid metabolizması bozukluğu, miyokardiyal iskemi/reperfüzyon (I/R) hasarı, miyokardiyal transplantasyon hasarı veya kardiyovasküler hipertrofi gibi kardiyovasküler ve metabolik hastalıklara karşı koruma sağladığı ortaya konmuştur.
 
ANTİOKSİDAN OLARAK HİDROJEN

Vücutta gerçekleşen metabolizma olayları sonucunda üretilen bazı atık ve yan ürünler; hücre ve doku bütünlüğünü sağlayan yapı ürünleri, enzimler ve gen ürünlerine biyokimyasal düzeyde zarar verebilir. Oksidatif hasar (oksidatif stres) adı verilen bu duruma neden olan zararlı maddeler, reaktif oksijen radikalleri veya oksidan maddeler olarak adlandırılır. Reaktif oksijen radikalleri; enfeksiyon hastalıklarından kansere, eklem romatizması gibi kronik romatizmal hastalıklardan kalp krizine kadar çok çeşitli sağlık sorunlarının gelişiminde önemli etkisi olan bir grup toksik maddeyi ifade eder. Bu maddelerin zararlı etkilerinin önüne geçerek vücudu koruyan maddelere ise antioksidan adı verilir.
Günümüzde bilinen birçok  antioksidanın yanında Hidrojen; en basit, en ulaşılabilir ve en etkili antioksidandır. Bu özellikleri ona sağlayan şey periyodik cetveldeki yeriyle açıklanabilir.
Hydroxyl radical Hydrogen Hydroxy group Molecule, text, logo png | PNGEgg
 
Hidrojen Kaynakları
 
       H2'nin inhalasyon veya enjeksiyon yoluyla iletilmesi 
       H2 ile zenginleştirilmiş su içmek 
       Hidrojen banyosu 
       Hidrojen köpüğü 
       Sağlıklı bağırsaktaki anaerob bakteriler tarafından doğal  H2 üretimi
HİDROJEN İLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ SU  
Hidrojenin en kolay vücuda alınma yolu “Hidrojen Gazı(H2) ile Zenginleştirilmiş Su” (HRW) içmektir. Günümüzde efervesan tabletler veya bazı kullanımı pratikleştirilmiş cihazlar ile yüksek kaliteli, hidrojen bakımından zengin su elde etmek mümkündür. Suyun Hidrojen değerini ölçmek için kullanılan bazı analiz cihazları kullanılmaktadır. Hidrojen metre veya H2 mavi reaktifi denilen kit ile ölçülebilir. H2 metre ile  ölçüldüğünde ppm/ppb olarak sonuç görülür. Genellikle, 800-1.000 ppb/L su, hidrojen açısından zengin su olarak kabul edilir.
İdeal Hidrojen ile Zenginleştirilmiş Su
       Temiz
       Nötr
       H2 Gaz molekülleri min 0,8ppm
       Negatif elektrik potansiyel (ORP)
 
SUYUN PH DEĞERİ Mİ ORP DEĞERİ Mİ ÖNEMLİ?
Oksidasyon indirgeme potansiyeli (ORP) bir maddenin başka bir maddeyi oksitleme veya indirgeme kabiliyetinin derecesini gösteren bir ölçümdür. Negatif bir ORP okuması, bir maddenin bir indirgeyici ajan olduğunu gösterir. Bu nedenle, ORP değeri -400 mV olan bir madde, ORP değeri -100 mV olan bir maddeden 4 kat daha fazla oksitlenme önleyicidir.
Anne sütü ve vücut sıvılarının orp değeri negatiftir.
       Anne sütü ve  ağız sıvısı -70mV
       Havuç suyu, elma suyu  -50mV
 
Alkali, pH değeri 7.0-14.0 arası olan maddeler için kullanılan terimdir. Sizi öldürebilecek asitler ve bazlar vardır fakat çoğu güvenlidir. Su molekülü ,kendini nötr hale (ph 7.0) getirmek için birbirini dengeleyen, bir asidik hidrojen iyonu (H+) ve bir bazik hidroksit iyonuna (OH-)  sahiptir.
Çoğu alkali su; kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi katyonların eklenmesi nedeniyle 8 veya 9 pH aralığında bulunur. Alkali su içerek bedeni alkalileştirmek asla mümkün olamaz. Mideye girdiği anda güçlü mide asidi tarafından bloklanacak ve hiçbir dokuya ulaşamadan alkali özellik yok olacaktır. Mideyi geçip kana karıştığını hayal etsek bile karşılaştığımız sonuç kan pH’ının yükselip alkali olması durumunda, vücudun şoka girmesine sebep olur ve ölümle sonuçlanır.
Sonuç olarak alkali su zararı olmadığı kadar, anlamlı fayda da sağlayamayan bir olgudur. Buna ek olarak vücudun alkali suyu dengelemek için mide asidini arttırdığı ve bu sebeple gereksiz bir stres yarattığını söyleyen çalışmalar bulunmaktadır. Organizmanın istediği temiz, nötr ve negatif ORP değerine sahip bir su içmektir. Bu isteği H2 molekülleriyle zenginleştirdiğimizde, daha az suyla daha çok su ihtiyacı giderilebilmektedir.
 
TIPTA HİDROJEN TEDAVİLERİ 
  İskemi-reperfüzyon veya inflamasyonun neden olduğu akut oksidatif stres, dokularda ciddi hasara neden olur ve kalıcı oksidatif stres, kanser dahil birçok yaygın hastalığın nedenlerinden biri olarak kabul edilir.
Tıbbi araştırmalar, hidrojen molekülünün özellikle benzersiz olduğunu, çünkü hücresel düzeyde performans gösterme yeteneğini içerdiğini söylüyor. Hidrojen, kan-beyin bariyerini geçebilir, hatta mitokondriye girme yeteneğine sahiptir. Bazı durumlarda çekirdeğe bile hareket etme imkanı sağlar ve moleküler hidrojen hücrenin kilit konumlarına girebildiğinde, hücre için antioksidan, anti-apoptotik, anti-inflamatuar ve sitoprotektif özellikler gibi temel faydaları olduğu görülmüştür.
 
Moleküler Hidrojen ile Zenginleştirilmiş Suyun Faydaları:
• Hidrojen, organ ve hücre hasarını önleyen bir antioksidan görevi görür. Aynı zamanda doğal antioksidan sisteminizi de destekleyecek ve güçlendirecektir
• Ağrıyı azaltır (özellikle eklemlerde)
• Kaslarınızı korur ve egzersizin etkinliğini artırır
• Egzersiz sonrası toparlanmayı hızlandırmaya yardımcı olur
• Diyabet, obezite ve metabolik sendromla mücadeleye yardımcı olur
• DNA'yı radyasyon hasarına karşı korur
• Kansere karşı koruma sağlar ve bazı durumlarda kemoterapinin yan etkilerini azaltır
• Hafif alerjik reaksiyonları yatıştırır
• Enfeksiyonlarla savaşmak ve kanser risklerini azaltmak için bağışıklık sistemini geliştirir
• Kilo vermeye ve açlığı azaltmaya yardımcı olur
• Duygudurum bozukluklarına yardımcı olur
• Yaraların iyileşmesine yardımcı olur
• Eklemlerdeki artriti azaltmaya yardımcı olur
• Travmatik yaralanmalardan ve bunamadan kaynaklanan hasarın  iyileşmesine yardımcı olur
• Cilt ve dokuların yaşlanmasını önler
• Hamilelikte toksemi/preeklampsiyi azaltabilir ve fetal beyin gelişimini iyileştirebilir ve
çocuklarda otizm ve bilişsel bozukluk riskini azaltır.

YAŞAM KALİTESİNİN YÜKSELTİLMESİNE HİDROJENLİ SUYUN ETKİSİ
Kronik oksidatif stres ve inflamasyon, merkezi sinir sistemi işlevinde bozulmalara neden olarak yaşam kalitesinin düşmesine sebep olur.
İnsanlara yapılan araştırma sonucunda elde edilen  sonuçlar, HRW'nin ruh hali, kaygı ve otonom sinir işlevini içeren merkezi sinir sistemi işlevlerini artıran etkiler yoluyla yaşam kalitesini güçlendirdiğini göstermektedir.
 
METABOLİK SENDROM
H2 suyu içmenin obeziteyi ve metabolik parametreleri moleküler düzeyde nasıl iyileştirdiğini incelemek için gen ekspresyon profilleri incelenmiş ve yağ asidini artırma(lipoliz) işlevi gören bir hepatik hormon olan fibroblast büyüme faktörü 21'in (FGF21) salınımında artış görülmüştür ve glikoz harcaması gerçekten Oksijen tüketimi ile ölçüldüğü üzere, enerji metabolizmasını uyarmıştır. 
Mevcut sonuçlar, H2'nin obezite, diyabet ve metabolik sendromu iyileştirmedeki potansiyel faydasını ortaya koymaktadır.
H2 suyunun in vivo uygulanması, potansiyel metabolik sendromu olan hastalarda serum TC ve LDL-C düzeylerini düşürmüş ve HDL işlevlerini iyileştirmiştir; bu, H2'nin lipid metabolizması bozukluğunu tedavi etmek veya kontrol etmek için daha yeni bir farmakolojik ajan olarak kullanılabileceğini düşündürüyor.
 
           Araştırmalar, hidrojen alımının çeşitli bozukluklarda ve organ sisteminde oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Sindirim, kardiyovasküler ve hatta solunum sistemlerinin iyileşmesine gerçekten yardımcı olur. Hidrojenin tüm elementlerin başı olduğu düşünüldüğünde, NASA'nın bile astronotlarını radyasyondan korumak için moleküler hidrojen terapisini nasıl kullanabileceklerini araştırması gerçekten şaşırtıcı değil. Oksijen ve hidrojen arasındaki dengenin, size doğru oksidasyon ve indirgeme seviyelerini vermesi nedeniyle vücudunuzu sağlıklı tutmanın anahtarı olduğunu görüyorsunuz. Bu nedenle, bu devrim niteliğindeki terapi türünden alınacak en önemli husus, moleküler hidrojenin oksijenin neden olduğu toksisiteyi ortadan kaldırmaya yardımcı olmasıdır. Özellikle Japon bilim dünyası geleceğin Hidrojenden gelecek iyilikte olduğu görüşünde. Gerek insanlar, gerek ise bitkiler ve tarım için  sürdürülmekte olan araştırmaların sonuçlarını merakla bekliyoruz. Medikal tedavi ajanı olarak raflarda yerini alması an meselesi gibi görünüyor. 



 

 

Kaynaklar:

1.Botek M, Krejčí J, McKune A, Valenta M, Sládečková B. Hydrogen Rich Water Consumption Positively Affects Muscle Performance, Lactate Response, and Alleviates Delayed Onset of Muscle Soreness After Resistance Training. J Strength Cond Res. 2021 Feb 4. doi: 10.1519/JSC.0000000000003979. Epub ahead of print. PMID: 33555824.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33555824/

 

2.Zhang Y, Su WJ, Chen Y, Wu TY, Gong H, Shen XL, Wang YX, Sun XJ, Jiang CL. Effects of hydrogen-rich water on depressive-like behavior in mice. Sci Rep. 2016 Mar 30;6:23742. doi: 10.1038/srep23742. PMID: 27026206; PMCID: PMC4812321.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4812321/

 

3.GONCHARUK, V. V., BAGRII, V. A., MEL'NIK, L. A., CHEBOTAREVA, R. D. & BASHTAN, S. Y. (2010). The use of redox potential in water treatment processes. Journal of Water Chemistry and Technology 

https://www.researchgate.net/publication/225673192_The_use_of_redox_potential_in_water_treatment_processes

 

4.Kajiyama S, Hasegawa G, Asano M, Hosoda H, Fukui M, Nakamura N, Kitawaki J, Imai S, Nakano K, Ohta M, Adachi T, Obayashi H, Yoshikawa T. Supplementation of hydrogen-rich water improves lipid and glucose metabolism in patients with type 2 diabetes or impaired glucose tolerance. Nutr Res. 2008 Mar;28(3):137-43. doi: 10.1016/j.nutres.2008.01.008. PMID: 19083400.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19083400/

 

5.Kamimura N, Nishimaki K, Ohsawa I, Ohta S: Molecular hydrogen improves obesity and diabetes by inducing hepatic FGF21 and stimulating energy metabolism in db/db mice. Obesity (Silver Spring) 2011; 19: 1396-1403.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21293445/

 

6.Eckel RH, Grundy SM, Zimmet PZ: The metabolic syndrome. Lancet 2005; 365: 1415-1428.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15836891/

 

7.Ohsawa I, Ishikawa M, Takahashi K, Watanabe M, Nishimaki K, Yamagata K, Katsura K, Katayama Y, Asoh S, Ohta S. Hydrogen acts as a therapeutic antioxidant by selectively reducing cytotoxic oxygen radicals. Nat Med. 2007 Jun;13(6):688-94. doi: 10.1038/nm1577. Epub 2007 May 7. PMID: 17486089.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17486089/

 

8.Suzuki Y, Sano M, Hayashida K, Ohsawa I, Ohta S, Fukuda K: Are the effects of alpha-glucosidase inhibitors on cardiovascular events related to elevated levels of hydrogen gas in the gastrointestinal tract? FEBS Lett 2009; 583: 2157-2159.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19505462/

 

9.Zhang Y, Tan S, Xu J, Wang T. Hydrogen Therapy in Cardiovascular and Metabolic Diseases: from Bench to Bedside. Cell Physiol Biochem. 2018;47(1):1-10. doi: 10.1159/000489737. Epub 2018 May 9. PMID: 29763888.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29763888/

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.