Gebelikte Çay Tüketimi

30-11-2022 15:55
Gebelikte Çay Tüketimi

Çay, dünya çapında en popüler ve en sevilen içeceklerden biridir. Birçok kadın normal yaşantısında olduğu gibi gebelik sırasında da çayın keyfini çıkarmaya devam eder. Kimisi gebelikte artan sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmak için, kimisi gebelikle ilgili semptomlar için kimisi de sadece sevdiği için çay tüketir. Bununla birlikte, gebelik döneminde çay tüketimi dikkat edilmesi gereken bir konudur. Siyah, yeşil, beyaz, matcha, chai ve oolong çaylarının tümü camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilir. Hamilelik sırasında sınırlandırılması gereken doğal bir uyarıcı olan kafein içerirler.

Bazı çayların 1 fincanda (240 ml) içerdiği kafein miktarları aşağıdaki gibidir:

-siyah çay: 47-53 mg

-matcha: 60-80 mg

-oolong çayı: 38-58 mg

-chai: 47-53 mg

-beyaz çay: 25-50 mg

-yeşil çay: 29-49 mg

Kafein plasentayı kolayca geçebilir ve bebeğin olgunlaşmamış karaciğeri onu parçalamakta zorlanır. Bu nedenle, bebeklerin yetişkinler için güvenli olduğu düşünülen kafein miktarlarından yan etkiler yaşama olasılığı çok yüksektir. Araştırmalar, hamilelik sırasında çok fazla kafeine maruz kalan bebeklerin erken doğum, düşük doğum ağırlığı veya doğum kusurları ile dünyaya gelme riskinin daha yüksek olabileceğini göstermektedir. Hamile kadınlar kafein alımını günde maksimum 300 mg ile sınırladığında bu riskler minimum düzeyde görünür.

Bitki çaylarında durum nasıl?

Bitki çayları kurutulmuş meyvelerden, çiçeklerden, baharatlardan veya bitkilerden yapılır ve bu nedenle kafein içermez. Bununla birlikte, düşük veya erken doğum, regl kanaması, doğum kusurları gibi riskli yan etkilere neden olabilecek, gebelik sırasında güvenli olmadığı düşünülen bileşikler içerebilirler.

Hamilelik sırasında güvenli olabilecek çaylar

-Ahududu yaprağı

-Nane

-Zencefil

-Limon otu

Bu çaylar genel olarak güvenli kabul edilse de yapılan çalışma sayısınız azlığı nedeniyle hamileliğin ilk 12 haftasından sonra bu çayları içmek daha güvenli olacaktır. Her birey farklı olduğu gibi ve her gebelik dönemi de birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle gebelik döneminde kullanacağınız çayları doktorunuza danışmanız önerilir.

Kaynaklar

Wikoff D, Welsh BT, Henderson R, Brorby GP, Britt J, Myers E, Goldberger J, Lieberman HR, O'Brien C, Peck J, Tenenbein M, Weaver C, Harvey S, Urban J, Doepker C. Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children. Food Chem Toxicol. 2017 Nov;109(Pt 1):585-648. Kennedy DA, Lupattelli A, Koren G, Nordeng H. Safety classification of herbal medicines used in pregnancy in a multinational study. BMC Complement Altern Med. 2016 Mar 15;16:102.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.