Kırmızı Işık Terapisi ile Kolajen Üretimini Doğal Olarak Arttırın

04-11-2022 11:34
Kırmızı Işık Terapisi ile Kolajen Üretimini Doğal Olarak Arttırın
Kırmızı Işık Terapisi ile Kolajen Üretimini Doğal Olarak Arttırın
 
 
Kolajen üretimini iyileştirmenin yollarını mı arıyorsunuz? Başka yere bakmayın, cevabınız kırmızı ışık tedavisi olabilir.
Yaşlandıkça vücudumuz daha az kolajen üretir, bu da kırışıklıklara, ince çizgilere ve sarkmış cilde katkıda bulunur. Cildimize, tendonlarımıza, kıkırdaklarımıza ve kemiklerimize yapılarını veren yapısal protein kolajendir ve cildimize sıkılığını ve elastikiyetini sağlar. Kolajen eklem ve cilt sağlığı için çok gerekli olmasıyla bilinirken aslında bağırsak sağlığı için de son derece ihtiyaç duyduğumuz bir protein yapıdır.
 
Kolajen, kaslarımızın, derimizin, iç organlarımızın, eklemlerimizin ve sindirim sistemimizin sağlıklı kalması ve hastalıklardan uzak kalması için ihtiyaç duyduğu sağlıklı dokuları sağladığı için sandığımızdan daha da önemlidir. Aynı zamanda bağ dokumuzu oluşturur, bu nedenle vücudun tüm bölgeleri için temel protein yapısıdır.
Vücudun güçlü, esnek ve baştan sona canlı olması için kolajene ihtiyacı vardır. Kırmızı ışık tedavisi, daha sağlıklı, daha genç görünen bir cilde yol açan kolajen üretimini uyarmaya yardımcı olabilir. Ek olarak, yara izlerinin, yüzey varislerinin ve sivilcelerin görünümünü azaltmada rol oynar. Kırmızı ışık tedavisi, yaşlanma karşıtı ve cilt gençleştirme için enjeksiyonlara ve kozmetik ameliyatlara güvenli ve etkili bir alternatif olarak hızla kabul edilmektedir.



İşte bu yaşlanma karşıtı etki  hakkında bilmeniz gerekenler

Kırmızı ışık tedavisi, LED ışıkları kullanan, invaziv olmayan bir tedavidir. Bu uygulamada cilde derinlemesine nüfuz etmek ve  kolajen üretimini uyarmak için, hücrenin mitokondrisini hedefleyen, kırmızı ve yakın kızılötesi (NIR) ışık kullanılır.
Bir teoriye göre, aşırı serbest radikal birikiminin neden olduğu mitokondriyal etkinlikteki azalma, aslında yaşlanma belirtilerini şiddetlendirebilir. Bu, insan dokusuna uygulandığında kırmızı ve NIR dalga boyları ile yaşlanma karşıtı etkiler arasındaki yakın ilişkiye katkıda bulunan faktörlerden biri olabilir.
Kolajen üretimini artırdığını iddia eden birçok topikal ürün olsa da, kırmızı ışık tedavisi, kolajen sentezini gerçekten uyarmak için kanıtlanmış en zararsız ve kolay yöntemden biridir. Kolajen üretimini artırmanın ve cilt sağlığınızı iyileştirmenin doğal bir yolunu arıyorsanız, kırmızı ışık tedavisi dikkate alınmaya değer olabilir.

Peki araştırmalar ne diyor?
LED ışık tedavisinin arkasındaki bilim çok umut vericidir. Bir çalışmada, araştırmacılar LED tedavisinin cilt gençleştirmede etkili bir yaklaşım olduğunu buldular.
Anais Brasileiros de Dermatologica'da (Brezilya Dermatoloji Derneği'nin resmi dergisi) yayınlanan bir inceleme makalesinde, kırmızı ışık tedavisi olarak da bilinen düşük seviyeli ışık tedavisi üzerine altmış sekiz çalışma incelenmiştir. Çalışmalar lazer ışık tedavisi ve LED tedavisini içeriyordu. 48'i lazer ışığı, 14'ü LED ışığı ve 6'sı her ikisini de kullanıyordu. Analiz, ister lazer ister LED olsun, ışık tedavisinin kolajen üretimini desteklemede başarılı olduğunu buldu.
Ocak-Aralık 2012 arasında, kırmızı ve NIR ışık tedavisinin etkinliğini değerlendirmek için 136 gönüllü randomize kontrollü bir çalışmaya katıldı. Rahat cilt hissi, gelişmiş cilt görünümü, iyileştirilmiş kolajen ve ince çizgiler ve kırışıklıklarda gözle görülür bir azalma incelenen özellikler arasındaydı. Denemenin sonunda, tedavi grubunun cilt dokusu ve ten rengi önemli ölçüde düzeldi.
Diğer çalışmalar, LED tedavisinin akne izlerinin, yaşlılık lekelerinin ve güneş hasarının görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Bu çalışma, kolajen aşağı regülasyonu ve MMP-1 (matriks metalloproteinaz ekspresyonu) yükselmesinin her ikisinin de LED ışınlaması ile restore edildiğini göstermiştir. Bu, LED'ler kullanarak kırmızı ışık tedavisi gören katılımcılarda görülen cilt kalitesindeki gelişmeleri yansıtıyor olabilir. Sonuçlar, LED'leri 660 nm'de kullanarak kolajen takviyesinin güvenli ve etkili bir tedavi olduğunu göstermektedir.
Bu kontrollü deney, kırmızı ve yakın kızılötesi ışık tedavisinin intradermal kollajen yoğunluğunun artması ve ince çizgilerin ve kırışıklıkların azalması üzerindeki etkilerini inceledi. Çalışma şu sonuca varmıştır:
 "Geniş bant polikromatik fotobiyomodülasyon (kırmızı ışık tedavisi için başka bir terim), yalnızca kırmızı ışık spektrumuna göre hiçbir avantaj göstermedi. Bununla birlikte, daha önce fotobiyomodülasyon için kullanılmayan her iki yeni ışık kaynağı da kontrollerle karşılaştırıldığında cilt gençleştirme ve intradermal kollajen artışı için etkinlik ve güvenlik göstermiştir” (Wunsch A, Matuschka K. 2014).
 
Kırmızı ışık cildi nasıl daha sağlıklı hale getirebilir?
Kırmızı ışığın, özellikle 620 nm ve 680 nm aralığının, kesiklere ve yaralara uygulandığında iyileşmeyi hızlandırdığı ve yara izi olasılığını azalttığı, uzun zamandır bilinmektedir. Yaşlanmış cilt ve çizgiler, yara dokusundan daha yavaş iyileşme gösterir, ancak her ikisi de aynı temel süreçten kaynaklanır: kolajen temeli fazlalığı ve bunun sonucunda metabolik olarak aktif hücrelerde eksiklik.
Kırmızı ışığın bunu durdurma potansiyeli var. Kırmızı ışık, cilt hücrelerini bol miktarda ATP (enerji) ile besler, bu da hücre büyümesini, gelişmiş esnekliği ve doku homeostazını destekler.
Uygun doku onarımı için önemli bir engel iltihaplanmadır. Kırmızı ışık uygulamasının etkilenen bölgedeki iltihabı azalttığı görülmüştür. Kırmızı ışık tedavisi, hücre yüzey enerjisini arttırır ve mitokondriyal enzimlerin sitoplazmaya salınmasını engelleyerek hücrenin mitokondriyal fonksiyonunu korur.
Özünde, kırmızı ışık tedavisi, yaşlandıkça oluşan ve kırışıklara neden olan cildimizin sertleşmesi de dahil olmak üzere bir dizi cilt sorununa yardımcı olmak için kurulmuştur. Metabolizmayı hızlandırmak için en iyi kırmızı ışık kaynakları, araştırmaya göre güçlü 635nm, 650nm, 808nm ve 940nm dalga boylarına sahip olanları içerir.
Hiç şüphe yok ki herkes kusursuz bir cilde sahip olmak ister. Bu hedefe ulaşmanın birkaç farklı yolu olsa da en popüler yöntemlerden biri kırmızı ışık tedavisidir. Eğer siz de vücudunuzda kolajen üretimini artırmak istiyorsanız, cildinize kırmızı ışığı verin ve arkanıza yaslanıp gençleşmenin keyfini çıkarın.

 
Kaynaklar
·      Avcı P, Gupta A, Sadasivam M, Vecchio D, Pam Z, Pam N, Hamblin MR. Deride düşük seviyeli lazer (ışık) tedavisi (LLLT): uyarıcı, iyileştirici, yenileyici. Semin Kutan Med Surg. 2013 Mart;32(1):41-52. PMID: 24049929; PMCID: PMC4126803.
·      Barolet D, Roberge CJ, Auger FA, Boucher A, Germain L. Darbeli 660 nm LED ışık kaynağı kullanılarak in vitro cilt kollajen metabolizmasının düzenlenmesi: tek kör bir çalışma ile klinik korelasyon. J Invest Dermatol. 2009 Aralık;129(12):2751-9. doi: 10.1038/jid.2009.186. Epub 2009 9. Tem. PMID: 19587693.
·      Chaves ME, Araújo AR, Piancastelli AC, Pinotti M. Düşük güçlü ışık tedavisinin yara iyileşmesi üzerindeki etkileri: LAZER x LED. Bir Bras Dermatol. 2014 Temmuz-Ağustos;89(4):616-23. doi: 10.1590/abd1806-4841.20142519. PMID: 25054749; PMCID: PMC4148276.
·      Hamblin MR. Fotobiyomodülasyonda Mekanizmalar ve Mitokondriyal Redoks Sinyali. Photochem Photobiol. 2018 Mart;94(2):199-212. doi: 10.1111/php.12864. Epub 2018 19 Ocak PMID: 29164625; PMCID: PMC5844808.
·      Lee SY, Park KH, Choi JW, Kwon JK, Lee DR, Shin MS, Lee JS, You CE, Park MY. Cilt gençleştirme için LED fototerapi üzerine prospektif, randomize, plasebo kontrollü, çift kör ve bölünmüş yüz klinik bir çalışma: klinik, profilometrik, histolojik, ultrastrüktürel ve biyokimyasal değerlendirmeler ve üç farklı tedavi ortamının karşılaştırılması. J Photochem Photobiol B. 2007 27 Temmuz;88(1):51-67. doi: 10.1016/j.jphotobiol.2007.04.008. Epub 2007 1. Mayıs PMID: 17566756.
·      Varani J, Dame MK, Rittie L, Fligiel SE, Kang S, Fisher GJ, Voorhees JJ. Kronolojik olarak yaşlanmış ciltte azalan kolajen üretimi: fibroblast fonksiyonunda yaşa bağlı değişimin rolleri ve kusurlu mekanik stimülasyon. J Pathol'um. 2006 Haziran;168(6):1861-8. doi: 10.2353/ajpath.2006.051302. PMID: 16723701; PMCID: PMC1606623.
·      Wunsch A, Matuschka K. Kırmızı ve yakın kızılötesi ışık tedavisinin hasta memnuniyeti, ince çizgilerin azalması, kırışıklıklar, cilt pürüzlülüğü ve intradermal kollajen yoğunluğu artışındaki etkinliğini belirlemek için kontrollü bir çalışma. Fotomed Lazer Cerrahi. 2014 Şubat;32(2):93-100. doi: 10.1089/pho.2013.3616. Epub 2013 28 Kasım. PMID: 24286286; PMCID: PMC3926176.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.