Mis Kokulu Meyve: Çilek

08-12-2022 16:50
Mis Kokulu Meyve: Çilek


Parlak kırmızı, sulu ve tatlı bir meyve olan çilek, 18. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkmış ve birok kültürde en sevilen meyveler arasında yerini almıştır. Genellikle çiğ ve taze olarak tüketilen bu meyve; reçel, jöle, tatlı, smoothie ve dondurma yapımında kullanılabilir.

Çilek; C vitamini, B9 vitamini (folat), manganez ve potasyum bakımından mükemmel bir kaynaktır. Yüksek oranda su içeriğine sahiptir, bu nedenle içerdikleri karbonhidrat miktarları düşüktür. Karbonhidrat içeriklerinin %26’sı sindirim sağlığı için gereken diyet liflerinden oluşur bu özellikleriyle iyi bir diyet lifi kaynağıdırlar. Düşük glisemik indeks puanına (40 puan) sahiplerdir ve bu sayede kan şekerini hızlı yükseltmezler.

Çilek, kalp sağlığı ve kan şekeri kontrolü için faydaları olabilecek antioksidanlar ve bitki bileşikleri açısından çok zengindir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

Pelargonidin: Çileklerdeki ana antosiyanin, bu bileşik parlak kırmızı renkten sorumludur.

Ellagik asit: Çileklerde yüksek miktarlarda bulunan ellagik asit, sağlığa birçok faydası olabilecek bir polifenol antioksidandır.

Prosiyanidinler: Bunlar, çilek etinde ve tohumlarında yaygın olarak bulunan ve sağlığa faydalı etkileri olabilecek antioksidanlardır.

Sağlığa Etkileri

-Kalp Sağlığı

Çilekler kalp sağlığını geliştirebilir, kan şekeri seviyelerini düşürebilir ve kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Kalp hastalığı dünya çapında en yaygın ölüm nedenidir. Çalışmalar, çilek — veya çilek antosiyaninleri — ile kalp sağlığının geliştirilmesi arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Kan lipid profilinin geliştirilmesinde, enflamasyonun giderilmesinde, oksidatif stresin azalmasında ve bağışıklığın desteklenmesinde de çileğin yararlı etkileri olduğu bilinmektedir.

-Kanser

Kanser oluşumu ve ilerlemesi genellikle oksidatif stres ve kronik iltihaplanma ile bağlantılıdır. Çileğin ağız ve karaciğer kanseri hücrelerinde tümör oluşumunu engellediği gösterilmiştir. Çileklerin koruyucu etkileri, kanser hücrelerinin büyümesini durdurduğu gösterilen ellagik asit ve ellagitanninler tarafından açıklanabilir.

-Kilo Kaybı

Lif içeriği zengin olan besinler, bağırsak sağlığını korumalarının yanı sıra tokluk süresini de uzatarak kilo vermeye de yardımcı olurlar. Çilek de en iyi lif kaynağı meyveler arasında olduğundan kilo kaybına yardımcıdır.

 

Hem tadı hem sağlık faydaları ile adından söz ettiren çilek ilkbahar mevsiminin meyvesidir. Keşke her mevsim olsa da her mevsim yiyebilsek diyenlerdenseniz size iyi bir haberimiz var. Dondurarak kurutma yöntemi ile her mevsim ilk günkü tazeliğinde istediğiniz meyveye ulaşmanız mümkün. Dondurularak kurutulmuş çilek, mevsiminde toplanmış taze çileğin besin değerlerini %97 oranında muhafaza ederken, orijinal lezzetinin ve kokusunun kaybolmasına izin vermez.
Çilek kokusu dört mevsim sizinle olsun…

 
Kaynaklar

Nile SH, Park SW. Edible berries: bioactive components and their effect on human health. Nutrition. 2014 Feb;30(2):134-44.

Manganaris GA, Goulas V, Vicente AR, Terry LA. Berry antioxidants: small fruits providing large benefits. J Sci Food Agric. 2014 Mar 30;94(5):825-33

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.