Şifa ve Bereket Sembolü: İncir

12-12-2022 10:45
Şifa ve Bereket Sembolü: İncir


İncir, gözyaşı damlasına benzeyen eşsiz bir meyvedir. Yüzlerce minik tohumla dolu olduğundan Anadolu'da bereket ve şifanın sembolü olarak görülür.

İncir besin değerleri bakımından oldukça zengindir ancak özellikle bakır ve B6 vitamini içeriğiyle öne çıkmaktadır. Bakır, metabolizmanın çalışması ve enerji üretiminin yanı sıra kan hücrelerinin, bağ dokularının ve nörotransmitterlerin oluşumu dahil olmak üzere çeşitli vücut süreçlerinde yer alan hayati bir mineraldir. B6 vitamini ise, vücudunuzun diyetle alınan proteinini parçalamasına ve yeni proteinler oluşturmasına yardımcı olmak için gerekli olan önemli bir vitamindir. Beyin sağlığında da önemli bir rol üstlenir.
İncir, sindirim ve kalp sağlığını geliştirmek de dahil olmak üzere birçok potansiyel sağlık yararına sahiptir.

Sağlığa Etkileri

-Sindirim Sağlığı

İncir kabızlık gibi sindirim sorunları için alternatif bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Sindirim sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilecek lif içerikleriyle kabızlığı azaltmaya ve ülseratif kolit gibi sindirim bozukluklarının semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olurlar. Aynı zamanda genel bağırsak sağlığını iyileştiren mükemmel bir prebiyotik kaynağıdırlar.

-Kalp ve Damar Sağlığı

İncir, kan basıncınızı ve kan yağ seviyenizi iyileştirebilir, bu da damar sağlığınızı iyileştirmeye ve kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Hipertansiyon, kalp hastalığı ve felç gibi komplikasyonlara yol açabilir. Hipertansiyona yol açan faktörlerden biri, çok fazla sodyum alımının ve yeterli potasyumun olmamasının neden olduğu potasyum dengesizliğidir. İncir potasyum açısından zengin bir meyvedir ve bu dengesizliğin düzeltilmesine yardımcı olabilir. İncirdeki yüksek lif seviyeleri, fazla sodyumun vücuttan atılmasına yardımcı olabilir.

-Kanser

İncir yapraklarının ve meyvesinin polifenolik bileşik içeriği sayesinde insan kolon kanseri, meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve karaciğer kanseri hücrelerine karşı antitümör aktivite gösterdiği çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir.

-Sağlıklı Cilt Görünümü

İncirlerin, özellikle alerjik dermatiti olan kişilerde veya alerjilerin bir sonucu olarak kuru, kaşıntılı ciltlerde cilt üzerinde bazı faydalı etkileri olabilir. Dermatitli 45 çocukta yapılan bir çalışmada, 2 hafta boyunca günde iki kez uygulanan kuru incir özünden yapılan bir kremin, dermatit semptomlarının tedavisinde standart tedavi olarak kullanılan hidrokortizon kreminden daha etkili olduğu bulundu.

Dikkat!

İncir, K vitamini bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. K vitamini, kan inceltici ilaçların etkilerinin değişmesine neden olabilir. Varfarin (Coumadin) gibi kan inceltici etkileri bulunan ilaçları kullanıyorsanız, K vitamininden zengin besinleri tüketirken dikkatli olmanız gerekir.


Büyülü görünümü, doğal tatlı içeriği ve sağlık yararları ile bilinen incir, yaz mevsiminin meyvesidir. Keşke her mevsim olsa da her mevsim yiyebilsek diyenlerdenseniz size iyi bir haberimiz var. Dondurarak kurutma yöntemi ile her mevsim ilk günkü tazeliğinde istediğiniz meyveye ulaşmanız oldukça kolay. Dondurularak kurutulmuş incir, mevsiminde toplanmış taze incirin besin değerlerini %97 oranında muhafaza ederken, orijinal lezzetinin ve kokusunun kaybolmasına müsaade etmez.
İncir kokusu dört mevsim sizinle olsun…

Kaynaklar

Abbasi S, Kamalinejad M, Babaie D, Shams S, Sadr Z, Gheysari M, Askari VR, Rakhshandeh H. A new topical treatment of atopic dermatitis in pediatric patients based on Ficus carica L. (Fig): A randomized, placebo-controlled clinical trial. Complement Ther Med. 2017 Dec;35:85-91.
Mawa S, Husain K, Jantan I. Ficus carica L. (Moraceae): Phytochemistry, Traditional Uses and Biological Activities. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:974256
Soltana H, Pinon A, Limami Y, Zaid Y, Khalki L, Zaid N, Salah D, Sabitaliyevich UY, Simon A, Liagre B, Hammami M. Antitumoral activity of Ficus carica L. on colorectal cancer cell lines. Cell Mol Biol. 2019 Jul 31;65(6):6-11

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.