Turunçgillerin Baş Tacı: Mandalina

09-12-2022 13:50
Turunçgillerin Baş Tacı: Mandalina


Mandalina, sağlığınıza sayısız fayda sağlayabilecek, besin değeri açısından zengin, tatlı ekşi lezzetli, canlı ve parlak renkli bir narenciye türüdür. Küçük boyutlarına rağmen yüksek su içeriği bulunan bu meyvenin yaklaşık %85’i sudur. Önemli bir C vitamini kaynağıdır ve muhtemelen sağlık yararlarının büyük çoğunluğu yüksek C vitamini içeriği sayesindedir. Mandalina, ayrıca vücutta A vitaminine dönüştürülen ve meyveye turuncu rengi veren antioksidan olan beta-kriptoksantin içerir. Ek olarak B1, B6 ve B9 ve potasyum gibi vitaminleri bulundurur.
Mandalina, zengin ve besleyici içeriği sayesinde bağışıklığı destekleme, kansere karşı koruma, beyin, cilt ve kalp sağlığını geliştirme gibi çeşitli sağlık yararlarına sahiptir.

Sağlığa Etkileri

-Bilişsel Sağlık

Mandalinadaki C vitamini ve nobiletin gibi antioksidanlar şizofreni, Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi kronik beyin bozukluklarına karşı koruma sağlayabilir. Parkinson hastalığı üzerindeki etkisini, beyindeki dopamin üreten hücreleri koruyarak gerçekleştirir. Alzheimer hastalığındaki etkisini ise beyin hücrelerini beta-amiloid birikiminden ve toksisitesinden koruyarak gösterir.

-Cilt Görünümü

Kolajen vücutta en çok bulunan proteindir. Cildiniz de dahil olmak üzere bağ dokulara yapı, güç ve stabilite verir. Yaşlandıkça vücudunuzdaki kolajen miktarı azalır. Bununla birlikte, C vitamini, yara iyileşmesini destekleyen ve sarkma, kırışma gibi yaşlanma belirtilerini azaltan kolajen sentezini destekler. Beslenmenize C vitamininin iyi kaynaklarından mandalinayı eklemek, C vitamininin kolajen üretimi üzerindeki etkisinden dolayı sağlıklı sağlıklı cilt görünümüne sahip olmanıza yardım eder.

-Bağışıklık

Mandalinadaki C vitamini, bağışıklık yanıtında önemli bir yeri olan T hücrelerine etki ederek bağışıklık sisteminizi virüslerden ve bakterilerden korumaya yardımcı olabilir. Ek olarak, vücudunuzun virüs ve bakterilere karşı kendini savunma yeteneğini güçlendirir. Narenciyelerde bulunan flavonoidlerin ve kumarinlerin kanser oluşma riskini azalttığı gösterilmiştir.

-Göz Sağlığı

Mandalina C ve A vitaminlerinden zengindir. Her iki vitamin de göz sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Bu vitaminler, katarakt başlangıcını ve yaşa bağlı makula dejenerasyonunu geciktirerek göz sağlığını destekler.


Masalsı tadı, canlı rengi ve sağlık yararları ile adından söz ettiren mandalina, kış mevsiminin meyvesidir. Keşke her mevsim olsa da her mevsim yiyebilsek diyenlerdenseniz size iyi bir haberimiz var. Dondurarak kurutma yöntemi ile her mevsim ilk günkü tazeliğinde istediğiniz meyveye ulaşmanız mümkün. Dondurularak kurutulmuş mandalina, mevsiminde toplanmış taze mandalinanın besin değerlerini %97 oranında muhafaza ederken, orijinal lezzetinin ve kokusunun kaybolmasına müsaade etmez.
Mandalina kokusu dört mevsim sizinle olsun…

Kaynaklar

Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. 2013 Oct;28(4):314-28. 
van Gorkom GNY, Klein Wolterink RGJ, Van Elssen CHMJ, Wieten L, Germeraad WTV, Bos GMJ. Influence of Vitamin C on Lymphocytes: An Overview. Antioxidants (Basel). 2018 Mar 10;7(3):41.
Nakajima A, Ohizumi Y. Potential Benefits of Nobiletin, A Citrus Flavonoid, against Alzheimer's Disease and Parkinson's Disease. Int J Mol Sci. 2019 Jul 10;20(14):3380

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.